Kas yra celiakija?
Celiakijos apibrėžimas
Celiakija – imuninės kilmės sisteminė liga, išsivystanti genetinį polinkį turintiems asmenims. Ją sukelia gliadino ir į jį panašių prolaminų turintys grūdai: kviečiai, rugiai, miežiai.
Celiakija išsivysto, kai ligonis valgo kviečius, rugius, miežius ir iš jų pagamintus maisto produktus. Šiose grūdinėse kultūrose esantys baltymai, kurie apibendrintai vadinami gliutenu (glitimu), pažeidžia plonosios žarnos gleivinę, todėl pablogėja visų maisto medžiagų įsisavinimas, gali išsivystyti autoimuninės ar net onkologinės ligos.
Celiakija pasaulyje. Gegužės mėnesį visame pasaulyje vyksta celiakijos dienos. Taip siekiama atkreipti dėmesį į sveikatos problemas, kurios neišvengiamai susijusios su šia liga
Celiakijos paplitimas
Celiakijos paplitimas bendroje gyventojų populiacijoje – 1%.
Celiakijos klinikinės formos
- Klasikinė su virškinimo trakto (pvz. diarėja) ir ne virškinimo trakto simptomais (pvz. anemija).
- Nebylioji – randami būdingi pažeidimai dvylikapirštės žarnos bioptatuose, specifiniai celiakijos antikūnai, HLA DQ2 ar DQ8, tačiau nėra celiakijai būdingų klinikinių simptomų.
- Latentinė celiakija – ligonis turi celiakijai būdingą HLA be enteropatijos, tačiau anksčiau kažkuriuo tai gyvenimo laikotarpiu turėjo nuo gliuteno priklausomą enteropatiją. Ligonis gali turėti/neturėti simptomų ar specifinių antikūnų.
- Potenciali celiakija – ligonis turi celiakijai būdingą HLA ir specifinius antikūnus, tačiau plonosios žarnos biopsija – normali. Ligonis gali turėti/neturėti simptomų ir jam ateityje gali arba ne išsivystyti enteropatija